За планетите


Отиване към съдържанието

Гиганти

История

Юпитер


Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система. Толкова голяма, че на нея могат да се поберат останалите планети и пак да остане свободно място. Планетата носи името на върховния римски бог. Юпитер представлява огромно кълбо от газове, предимно водород и хелий. Хелий е газът, благодарение на който балоните летят във въздуха, а водородът влиза в състава на водата. Ядрото на гигантската планета най-вероятно представлява гореща течност, подобна на гъста супа. Юпитер не е особено гостоприемен. Там е изключително горещо, хиляди пъти по-горещо от най-горещата точка на Земята. На повърхността на Юпитер почти през цялото време вилнеят гигантски бури. Учените са регистрирали там буря, почти два пъти колкото Земята! Тя е известна като Голямото червено петно и се вихри на Юпитер вече поне няколкостотин години.Сатурн


Сатурн е шестата по отдалеченост от Слънцето планета. Кръстена е на бога на земеделието в римската митология. Планетата се вижда дори и без телескоп, но прословутите и пръстени не могат да се наблюдават без помощта на този уред. Астрономът Галилео Галилей пръв използвал телескоп, за да изучава планетата. Подобно на Юпитер, Нептун и Уран Сатурн е газова планета. Образуван е предимно от водород и хелий. Сатурн е покрит с разноцветни облачни ивици и е заобиколен от многобройни пръстени, съставени от ледени частици с различна големина. Сатурн прави една обиколка около Слънцето за 29 години и 5 месеца. Сатурианската година е толкова по-дълга от земната, тъй като Сатурн е много по-отдалечен от Слънцето, отколкото е Земята.


Уран


Уран е седмата по отдалеченост от Слънцето планета. Забелязана е от Уилям Хершел през март 1781 година. Уран е газов гигант с мек синьозелен цвят, който се дължи на наличието на малки количества метан в горните слоеве на атмосферата му. Уран прави една обиколка около Слънцето за около 84 земни години. Около оста си обаче се завърта само за 17 часа, така че денят му е по-къс от земния ден. За разлика от останалите планети в Слънчевата система Уран се върти около Слънцето странично. Оста му е наклонена под странен ъгъл спрямо орбитата. Първоначално към Слънцето е обърнат единият полюс, после - екваторът, а след това другият полюс, така че все още не е ясно кой е "северният полюс" на планетата.
Нептун


НЕПТУН е осмата по отдалеченост от Слънцето планета. Носи името на древноримския бог на морето. Планетата е открита през 1846 година. Той е съставен предимно от газове. Синкавият му цвят се дължи на плътната му атмосфера, съставена от водород, хелий и метан. Както на другите газови планети - Юпитер, Сатурн и Уран, на Нептун бушуват бури и духат ураганни ветрове. Скоростта им достига 2400 км/ч. Планетата се върти бързо около оста си. Едно пълно завъртане отнема 16,1 часа. Това означава, че денонощието и е 2/3 от земното. Годината на Нептун обаче е много по-дълга от земната. В нея има 60 225 денонощия. Това е времето, за което Нептун прави една пълна обиколка около Слънцето. От откриването му през 1846 година досега на Нептун все още е същата година. Всеки сезон на Нептун продължава 41 години.


начална страница | История | Неизвестни планети | Сами ли сме? | Галерия | Новини | Филми | Tест | Blog | Контакти | Структура


Назад към съдържанието | Назад към главното меню